Русенското село Червена вода бе домакин на седмия Комитски събор

By 24 Септември 2023
Русенското село Червена вода бе домакин на седмия Комитски събор Русенското село Червена вода бе домакин на седмия Комитски събор снимка: ВМРО - Русе

В село Червена вода се проведе седмото издание на традиционния Комитски събор, организиран от ВМРО – Русе, Сдружение за военно-патриотично възпитание на младежта "Приказка за България" и Народно читалище "Гоце Делчев 2009", подкрепени от Национално дружество "Традиция" и Първа русенска чета "Ангел Кънчев".

Тази година събитието бе под патронажа на съпредседателя на ВМРО Искрен Веселинов, а сред гостите бе Ангел Джамбазки, заместник-председател на ВМРО-БНД и български представител в Европейския парламент.

Целта на Комитския събор е да се отдаде почит на Червеноводската чета от въстанието през 1875 година, като честванията се организират от 2009 година, а от 2017 година те прерастват в събор, който е уникален за региона и програмата му е с диапазон от 12 часа.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА


За събитието Искрен Веселинов казва:

Възкресяването на националната памет чрез пресъздаване на събития от героичното ни минало е един от пътищата за оцеляване и спойка на българската нация. Днес ни сочат готови модели на управление, внасят нетрадиционни ценности, рекламират утопии. България е в разруха и разрухата е не само икономическа и демографска, а преди всичко на ценностната система. Затова мисията на всеки български патриот е да се стреми да върне нещата към корена и традициите, към това, което ни прави българи. Всяка криза започва от духа и именно съживяването на българския национален дух е пътят на България към възход. Той е важна необходимост, за да се преодолее националното разделение, да се намерят общи цели и идеите да ги постигаме за преуспяването на Родината ни. Комитският събор е малка стъпка към общата ни цел – обединението на българската нация.

заяви Искрен Веселинов

Официалната програма на събора започна с панихида за загиналите герои в националноосвободителните ни борби, освещаване знамето на Червеноводската чета и молебен за здраве и благоденствие на българския народ.

По-късно гостите на събитието имаха възможност да присъстват на пресъздаване на обичаи и традиции във възрожденска къща, да видят истинска традиционна българска сватба и да се потопят в историческия спектакъл на школа за оцеляване "Багатур".

В рамките на събора имаше и уроци по стрелба с лък и пушка, конкурс за любителски изпълнения, комитска надпревара и за финал - фолклорен концерт с участието на Поли Паскова и Христо Косашки.

Комитският събор завърши късно снощи с хоротека и народно веселие.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.