До 31 март се плаща таксата за притежание на куче в община Търговище

До 31 март е срокът за плащане на таксата за притежаване на куче в община Търговище.

За територията на града тя е 10 лева, а за селата – 5. Освободени от такса са кастрираните животни, кучета на инвалиди, както и тези, използвани от Българския червен кръст и организациите на бюджетна издръжка и други, посочени в Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Според него, собствениците са длъжни да регистрират любимците си в отдел "Местни данъци и такси" в тримесечен срок от датата на придобиването им. Ако кучето е придобито след 31 март, то се декларира в едномесечен срок в Общината и се заплаща такса.

За да се регистрира в общинската система, кучето трябва да има чип и паспорт. В микрочипа е кодирана цялата информация за животното. Така може да се проследи изоставянето на кучета. При липса на чип стопаните подлежат на глоба от 200 лв.

Към днешна дата броят на декларираните в Общината кучета е 1439, докато в Националната информационна система на Агенцията по безопасност на храните има вписани вече 2486 животни. Това означава, че значителна част от домашните любимци, обхванати по време на местната кампания, все още не са регистрирани в Общината, което е нарушение от страна на стопаните.

Събраните суми от таксите се използват единствено за реализиране на програмата за овладяване популацията на изоставените животни. Предстои пролетна акция на Община Търговище за организирано поставяне на чипове на дворните животни в селата и зоните за земеделски труд, откъдето най-много се изоставят кучета. Стартира и програма за стимулиране на осиновяванията на изхвърлени на улицата четириноги.

На сайта на Общината са публикувани данните на приюта и някои от настанените там животни, които чакат свои стопани. Общината ще поема разходите за чип и паспорт на всяко куче, което бъде осиновено.

Припомняме, че са предвидени и средства за разширяване на приюта. Планираните разходи за тази година са в размер на 40 000 лв.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net