ВИДЕО: Тръгва процедура, с която да прехвърлят управлението на Мисионис на Община Търговище

By 23 Ноември 2023 Прочетена 857 пъти 0

Подготвят процедура за предоставяне управлението на античния град Мисионис на Община Търговище.

За целта Общинският съвет трябва да вземе решение по докладна записка на кмета д-р Дарин Димитров за сключването на договор с Министерството на културата.

Предложението ще бъде разгледано на предстоящото заседание на местния парламент на 30 ноември, което телевизия КИС 13 ще излъчи НА ЖИВО от 09:00 часа.

 

От Mинистерството на културата е постъпило писмо, в което се посочва, че на Общината може да бъде предоставено безвъзмездно управление на Мисионис за срок от 10 години, съгласно Закона за културното наследство. Ще бъде необходимо и решение на Министерския съвет.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА


Научни, културни, образователни, туристически и други дейности, свързани с опазването на културните ценности, ще се извършват от Регионалния исторически музей. Това ще се случва на база договор между местната администрация и музея.

Припомняме, че още през 2017 година Община Търговище официално е заявила желание да получи правото да стопанисва обекта. Целта е по този начин да се разширят възможностите за кандидатстване по програми за развитие потенциала на древния град и подобряването на инфраструктурата и достъпа до него.

Общината ежегодно осигурява и средства от бюджета си за продължаване на разкопките и проучванията на Мисионис. През тази година за целта са отделени 50 000 лв.

Вижте повече във видеото.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Четвъртък, 23 Ноември 2023 17:44
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net