ВИДЕО: Четири тира с вода пристигнаха в бедстващия Омуртаг

By 04 Ноември 2022 Прочетена 841 пъти 0

Четири тира с бутилирана минерална вода пристигнаха в бедстващия Омуртаг, където е въведен воден режим.

В някои населени места в областта вода се подава веднъж на две седмици, а в други - на всеки 5 дни. В самия град вода има за 5 часа на всеки 72 часа.

По искане на Областния кризисен щаб вчера правителството освободи от военновременния резерв над 199 хиляди литра вода в бутилки от 1,5 и 11 литра за населението на Омуртаг.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА


Проблемът с водата в района съществува повече от 50 години, но най-силно се проявява при продължително засушаване, каквото беше през тази година. Основният водоизточник за снабдяване на Омуртаг с вода е карстовият извор до село Кипилово в Сливенска област. Освен сушата, причината за водната кризата е и близо 80 процентната загуба на вода по вътрешната водопроводна мрежа, която е силно амортизирана.

По преценка на общинската администрация, всеки жител на града ще получи по 6 бутилки от по литър и половина вода.

Според подписаното споразумение между Община Омуртаг и Министерството на регионалното развитие, за реконструкция на вътрешната водопроводна мрежа общината ще получи общо над 2,6 милиона лева, половината от които ще бъдат предоставени на два транша още в близките дни и през декември.

Вижте повече във видеото.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net