ВИДЕО: Мониторингът на въздуха в Разград през 2020: Има превишения на концентрацията на сероводород

By 15 Юли 2021 Прочетена 1516 пъти 0

Превишения на концентрацията на сероводород показват резултатите от мониторинга на въздуха през 2020 година в Разград.

Това показва анализ на Регионалната здравна инспекция. Най-голям брой превишавания на допустимите норми по този показател са регистрирани през второто тримесечие на годината.

През 2020 са извършени измервания за 51 денонощия на качеството на атмосферния въздух в Разград от Мобилна автоматична станция на един пункт до сградата на Общинската администрация. В изпълнение на решение на Общински съвет - Разград е сключен договор с Техническия университет в София за изграждане и монтиране на система за мониторинг на въздуха в Разград, включваща три пункта в различни райони на града. Във всеки един се следят нивата на показателите: въглероден окис, азотни двуокиси, амоняк, серен двуокис, сероводород и фини прахови частици. Отчитат се и атмосферните условия - температура, влажност на въздуха, налягане, посока и скорост на вятъра. Обобщената информацията от трите станции се визуализира на официалната интернет страница на Община Разград и може да се наблюдава от жителите в реално време.


В анализа на Регионалната здравна инспекция се препоръчва да се организира втори пункт за контрол на атмосферния въздух в западна промишлената зона.

В изпълнение на плана за действие към Програмата за опазване на околната среда на Община Разград до 2023, през миналата година за подобряване качеството на атмосферния въздух са изпълнени редица дейности. Благоустроена е физическата среда в населените места в общината и пространството около спортна зала "Абритус". Изпълнени са облагородявания на зони за отдих и редица градски пространства. Реновирана е съществуваща детска площадка с ударопоглъщаща настилка и игрови съоръжения за деца с увреждания. Направена е реконструкция и поддръжка на транспортната инфраструктура в града.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Четвъртък, 15 Юли 2021 15:44
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net