Началото е дадено: Започва реставрацията на емблематичната джамия в Разград /ВИДЕО/

By 09 Октомври 2020 Прочетена 3013 пъти 0

Започва ремонтът на джамията "Ибрахим паша" в Разград.

Днес бе дадено началото на строителните дейности по реставрацията на паметника на културата с национално значение. На събитието присъства и министърът на културата Боил Банов.

Джамията е била действаща до началото на 70-те години, когато е затворена. Оттогава досега в нея са правени само частични реставрационни дейности. Още с встъпването си в длъжност като областен управител, Гюнай Хюсмен започва да работи за възстановяването на храма.


Днес приключва една дългогодишна сага с тази великолепна архитектурна даденост в Разград, заяви кметът на града Денчо Бояджиев. От своя страна министърът на културата Боил Банов благодари на областния управител за положените усилия, в резултат на които реставрацията на джамията ще стане факт.

Силна подкрепа за реализация на идеята за реставрация на храма е оказвала и народният представител Десислава Атанасова.

При разработването на проекта за реставрация на храма са спазени всички изисквания за постигане на автентичен облик. Извършено е и съгласуване на отделните части на проекта със съответните компетентни институции. Стойността на проекта е близо 2 400 000 лева осигурени от държавния бюджет.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Петък, 09 Октомври 2020 16:40
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net