Нови превишения на сероводород във въздуха в Разград

By 19 Април 2017 Прочетена 1331 пъти 0

Превишения на пределно допустимата концентрация на сероводород в атмосферния въздух са регистрирани в Разград през последната седмица на март.

Това сочат резултатите от измервания на Регионалната инспекция по околната среда и водите. Те са извършени с Мобилна автоматична станция в квартал "Лудогорие".

Освен основните замърсители като серни и азотни оксиди, въглероден оксид, фини прахови частици и озон, са контролирани и нивата на сероводород с допълнителен анализатор. Той е добавен към основното оборудване за качество на въздуха поради множеството оплаквания на жители на града през 2016 година за неприятни миризми.

Анализът на резултатите показва, че няма регистрирани превишения на основните замърсители, но по показател сероводород са регистрирани по-високи от фоновите нива в дните със слаб вятър или пълно безветрие.

Съгласно българското законодателство нормата за сероводорода е максимално еднократна и средно денонощна. Превишенията са от 4 до 10 пъти на максимално еднократната норма от 5 микрограма на кубичен метър, в рамките само на 1 час.

За периода на измерванията не са констатирани превишения на средно денонощната норма на сероводород.

Контролът на качеството на въздуха в Разград ще се извършва на тримесечие. 

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net