Опасността нараства - огнище на африканската чума по свинете на 20 километра от България

By 18 Юли 2018 Прочетена 2125 пъти 0

В Разград обсъдиха мерките за ограничаване разпространението на Африканската чума по свинете.

Това стана на заседание на постоянната областна епизоотична комисия.

Беше изнесена информация, че най-близките огнища в Румъния са в населени места на 20 километра от границата с България. Болестта не се предава на хора, но води до сериозни икономически щети. Затова от изключително значение са мерките за биосигурност в свинефермите.

В област Разград има 10 такива стопанства, като 9 са от семеен тип. В тях се отглеждат общо 50 хиляди свине.

Вече са издадени предписания за мерките, които трябва да се предприемат за недопускане на заразата в такива обекти. При стриктно спазване на мерките за биосигурност, болестта няма да влезе във фермите, но ако се допуснат пропуски в дезинфекционните дейности и се появи заболяване, за контактни се считат животните в обсег от 3 километра и се извършва евтаназия, обясни директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Илиян Драмалиев.

Инструктирани са и ловците от региона, тъй като заболяването е разпространено и при дивите свине. Ако намерят мъртво животно в гората, те трябва да вземат проби и да сигнализират ветеринарните власти.

Опасност от разпространение на заразата има и от изхвърлени хранителни отпадъци от румънски туристи, които ежедневно преминават през територията на Област Разград. Членовете на Областната епизоотична комисия предложиха да се проведе среща с представители на Агенция "Пътна инфраструктура", за да организират регулярното почистване на бетонните контейнери по паркингите край основните пътища.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net