Откриха препариран лъв без документи в Разград, проверяват дали е от зоокъта /ВИДЕО/

By 05 Март 2021 Прочетена 4128 пъти 0

Вчера, в една от складовите бази на ветеринарна аптека в околностите на Разград е било извършено претърсване по подаден сигнал, съобщиха днес на пресконференция окръжният прокурор Тихомир Тодоров и директорът на Областната дирекция на МВР ст. комисар Константин Костов.

При обиска е открит препариран лъв. 

По преценка на експертите, животното е било на не повече от една година към времето, когато е било препарирано. Във връзка с екзотичната находка е образувано досъдебно производство за незаконно притежание на защитен вид от дивата фауна, като наказанието за това престъпление е лишаване от свобода до 5 години и глоба от 2000 до 20 000 лева, уточни окръжният прокурор.


В момента се извършват  проверки по надлежния ред, за да се изясни дали животното е родено в разградския зоокът или е внесено от африканска държава. Едно от предположенията е, че препарираният лъв е от едно от поколенията, раждани в зоокъта в Разград. За експертно мнение във връзка с находката е привлечен и Бехчет Али - дългогодишен отговорник на зоокъта в Разград, гледач на лъвове, почетен гражданин на Разград. Според него, лъвът е от разградската популация, макар и да не може да се определи през коя точно година е бил роден.

Засега няма привлечено към наказателна отговорност лице. Предстои разпит на собственика на препарирания лъв, който ще се проведе в началото на идната седмица. Засега 46-годишният мъж заявявал, че притежавал препарираното животно от повече от 10 години.

Предстоят назначени биологични и други експертизи.

Вижте повече подробности във видеото.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Петък, 05 Март 2021 17:58
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net