fbpx

Представиха летописа на Драматичен театър "Антон Страшимиров" в Разград

By 22 Ноември 2017 Прочетена 1785 пъти 0

Представиха летописа на драматичен театър "Антон Страшимиров" в Разград.

Поводът е 70-годишнината от създаването на културната институтуция. Събитието бе част от Културния календар на Община Разград.

Летописът е подготвен от журналиста, поет, сатирик и бивш драматург на разградския театър Дулинко Дулев.

Точната дата на създаването на театъра е 23 ноември 1947 година, а негов основател е Иван Гайдарджиев. Името на Антон Страшимиров театърът носи от 1972 година.

По време на събитието бяха припомнени любопитни моменти от историята на Драматичния театър, като един от тях е, че в първите години от създаването му в него на щат са актьорите Петър Слабаков и Иван Кондов. 

Въпреки че театърът се институционализира през 1947 година обаче, на практика театралното дело в Разград започва много по-рано - още през 1870 година, когато в града е изнесено първото представление. Дълги години театралната дейност е била развивана чрез читалищата, без официално работещ театър, и това е ставало благодарение на ентусиасти-театрали като Димо Хранов, Григор Попов и много други дейци.

В хрониката са съхранени имената на всички актьори и театрални дейци с принос за развитието на културната институция през годините.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net
Ad Sidebar