ВИДЕО: Регионалната библиотека в Разград отбелязва 141 години от рождението на патрона си с изложба

By 01 Май 2023 Прочетена 728 пъти 0

С изложба Регионална библиотека "Проф. Боян Пенев" в Разград отбелязва 141 години от рождението на патрона си.

В експозицията могат да се видят документи, представящи връзката му с Разград, семейни снимки и спомени на негови съвременници.

Вече 31 години библиотеката носи името на живелия в Разград най-известен български литературен критик и университетски преподавател, сполучливо наречен от организаторите на изложбата "Аристократът на духа".

Редки издания на книги от личната библиотека на Боян Пенев от руски, полски, френски и немски автори го разкриват като интелектуалец, който владее библиографските подходи.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА


Факсимилета от дневниците и писмата на Боян Пенев ни припомнят една многостранно развита личност с богата душевност – той споделя, че обича музиката, симфоничното изкуство, и че едно от желанията му е било да стане музикант, но вместо това написва книга за Бетовен. За повдигане духа на българските войници през 1917 г., Боян Пенев участва в комитет, който създава походна войнишка библиотека – този и други малко известни факти са добре илюстрирани с документален материал в експозицията.

Най-широко е представен приносът му за развитието на новата българска литература, като са експонирани издания на негови трудове, с които той полага основите на литературната критика у нас.

В експозицията присъстват и снимки от личния му живот с поетесата Дора Габе, а по-късно и с Елисавета Багряна. Могат да се видят и нарисувани от него портрети на Яворов и Лора Каравелова.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Понеделник, 01 Май 2023 16:01
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net