fbpx

РЗИ - Разград направила 18 проби за качеството на питейната вода в областта

By 30 Юли 2018 Прочетена 1171 пъти 0

18 проби за изследване на качеството на питейната вода са направили през юни от Регионалната здравна инспекция в Разград. В това число са включени и 5 обществени водоизточника.

Установени са завишени норми на нитрати в 7 от пробите. Изследвана е питейната вода в 12 населени места, като са взети 13 проби от консуматори на централното водоснабдяване.

Най-тревожно е положението в  Самуил, където се оказва, че съдържанието на нитрати е 59 мг/л при норма 50, а в село Ножарово - 53 мг. Повишени стойности има и в едно от селата в община Разград - Раковски, където нитратното съдържание е 56 мг/литър.

Взети са и 5 проби от обществени водоизточници, като резултатите при три от тях не отговарят на изискванията на Наредба 9 за качеството на питейната вода. Става дума за местни чешми в Самуил и село Хърсово със съдържание на нитрати съответно 81 и 85 мг/л. Съвсем малко над нормата е и чешмата Ючкурналията в центъра на Разград  - с 53 мг/л.     

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

www.kiss13.net
Kiss13.net използва бисквитки (cookies), за да подобри работата си. Посещавайки този сайт Вие се съгласявате с използването им.