Събраха над 10 кубика боклук при гражданска акция за почистване на велоалеята към "Пчелина" край Разград

By 10 Април 2021 Прочетена 1449 пъти 0
Събраха над 10 кубика боклук при гражданска акция за почистване на велоалеята към "Пчелина" край Разград Събраха над 10 кубика боклук при гражданска акция за почистване на велоалеята към "Пчелина" край Разград снимка: Община Разград

Десетки жители на Разград от различни възрасти се включиха в гражданската инициатива на Маргарита Христова за почистване на велоалеята към местността "Пчелина" днес.

Община Разград оказа съдействие като осигури транспортирането на чувалите с боклуци до Регионалното депо за отпадъци. Камионът с вместимост от 7 кубика се върна втори път, тъй като боклуците се оказа повече от капацитета му. Сред "находките" по и около велоалеята имаше най-много пластмасови и стъклени бутилки от бира и безалкохолни напитки, кенчета от подобни напитки, чашки за кафе, опаковки от хранителни и други продукти, намираха се и дрехи, обувки, тест за бременност, блистери от лекарства, чувал с плочки, дюшек, гуми, тасове от автомобили, част от мантинела, дори изтръгнат пътен знак, който бе предаден на Областно пътно управление.


Велоалеята бе разпределена на участъци, с чието почистване се ангажираха различни групи участници. Пълните чували – по 4-5 броя на едно място – се оставяха край пътя, за да ги съберат служителите на Община Разград, които в края на инициативата преминаха край велоалеята и още по средата камионът се напълни.

Освен, че камионът се върна втори път, се наложи да бъдат закупени и допълнително чували. Първоначално 100 броя, както и ръкавици за участниците, бяха осигурени от организаторката на акцията Маргарита Христова.

Повечето от участниците се включиха в акцията семейно, най-много бяха младите семейства с децата си, най-малкият участник в екоинициативата бе двегодишната Яна. Почистваха и общинските съветници Свилена Дечева, Джипо Джипов и Огнян Обрешков, като Джипо Джипов предварително пое ангажимент да осигури зарибителен материал за двата язовира съобразно количеството събрани боклуци. По препоръка от експерти зарибяването ще бъде извършено в началото на месец май, когато водата във водоемите е по-топла и подходяща за такива дейности.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net