Съдът реши: Нападателят от Цар Калоян остава под стража

By 19 Ноември 2021 Прочетена 2989 пъти 0
Съдът реши: Нападателят от Цар Калоян остава под стража Съдът реши: Нападателят от Цар Калоян остава под стража снимка: КИС 13 / архив

Окръжен съд - Разград определи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на 25–годишния Ниязи Я. от Цар Калоян.

Мъжът е привлечен като обвиняем по досъдебно производство за това, че 16 ноември в Цар Калоян, в условията на опасен рецидив, е направил опит умишлено да умъртви своята ненавършила пълнолетие братовчедка, като деянието е извършено по особено мъчителен начин за пострадалата, с особена жестокост и с цел да бъде прикрито друго престъпление. Отново в условията на опасен рецидив, се съвкупил с момичето, като я принудил към това със сила. Срещу Ниязи е повдигнато и трето обвинение за това, че е запалил къщата, в която непълнолетната живее.

Припомняме, че пострадалата бе намерена в горящия й дом в изключително тежко състояние, веднага бе откарана в лечебно заведение в Русе, където са констатирани множество травми и изгаряния, и реална опасност за живота й.

От държавното обвинение поискаха най-тежката мярка за процесуална принуда – "задържане под стража", тъй като и трите престъпни деяния се характеризират с висока обществена опасност, висока е обществената опасност и на дееца. Освен това лицето два пъти е осъждано за подобни престъпления през 2016 и 2017 година и две от обвиненията се явяват в условията на опасен рецидив.

РЕКЛАМА


Пред Съда, защитата на подсъдимия не поиска по-лека мярка, но изтъкна, че към момента съпричастността на обвиняемия към престъплението не е доказана в достатъчна степен. Какво е провокирало подобна агресия от страна на Ниязи към първата му братовчедка, какви са роднинските им неуредици, действал ли е с умисъл, страда ли от някакви заболявания - всичко това тепърва ще се установява.

Според Окръжен съд - Разград, към момента са събрани достатъчно доказателства – от огледи, свидетелски показания, справка за съдимост на обвиняемия, документи от лечебното заведение за уврежданията на пострадалата, от които би могло да се изведе обосновано предположение за съпричастността на 25-годишния мъж към повдигнатите обвинения.

Освен първата изискуема предпоставка, съдебният състав прецени, че са налице и останалите две – реална опасност лицето да се укрие, тъй като вече е направил такъв опит и е заловен при специализирана полицейска акция или да извърши друго престъпление. Мнението на съда се подкрепя от факта, че престъпленията са тежки и за тях се предвиждат значителни наказания, както и че мъжът е привлечен като обвиняем в условията на опасен рецидив.

Поради изложените съображения и с цел да обезпечи нормалното протичане на досъдебното производство, Окръжен съд-Разград определи като единствената подходяща мярка за неотклонение най- тежката - "задържане под стража"

Определението може да бъде обжалвано в 3-дневен срок пред Апелативен съд - Варна.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Петък, 19 Ноември 2021 18:17
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net