Съвместна работа между институциите ще бори отпадането от училище на разградските ученици

By 21 Юли 2017 Прочетена 1369 пъти 0

В Разградска област се създава механизъм за съвместна работа на институциите за обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителната предучилищна и училищна възраст.

Според решението на Министерския съвет, екипи за съвместна работа между институциите трябва да има на територията на населените места, в които има училища. В екипите задължително участват представители на пет институции - Регионално управление на образованието, общините, МВР, РД Социално подпомагане и училището в съответното населено място.

Проблем за обхващането на учениците е това, че масово граждани не се регистрират по постоянен адрес и децата им не могат да бъдат открити по този показател. Много семейства заминават за чужбина и са трудно откриваеми.

Това може да се промени, ако кметовете на населените места активират гражданската регистрация, за да няма подобни разминавания. Нужно е също така в Бюрата по труда да се интересуват къде са децата на регистрираните при тях безработни.

По предварителни данни от Регионалното управление на образованието отпадналите от училище деца в региона са около 300, като повече от половината от тях са в чужбина с родителите си.

С решаването на проблема в Разградска област се ангажират и неправителствени организации. 

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net