Събират информация за състоянието на войнишките паметници в Разград

By 03 Февруари 2016 Прочетена 1333 пъти 0

В Разград започна инициатива за събиране на информация за състоянието на военните паметници и паметни плочи на територията на областта. Всички материали, включително и снимки, ще бъдат подредени в изложба на втори юни - Ден на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Целта на инициативата е насочена към познаване и опазване на историческите старини, не само като паметници на материалната култура, но и като предаване на знание от поколение на поколение.

Идеята възникнала на среща между Областна администрация и Съюза на ветераните в България. Те подкрепили инициативата и изразили мнение, че военните паметници, като символ на хилядите знайни и незнайни гробове на български войници, имат особено историческо значение и не трябва да се допуска да бъдат забравени.

При описването на обектите, ще бъде използвана и собственоръчно направена карта с населените места на територията на областта, където има издигнати паметници и поставени паметни плочи. По  информация на съюза на ветераните, в Лудогорието те са около 100.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net