В Разград откриха изложба на национални носии от 12 региона в страната

By 24 Октомври 2019 Прочетена 1990 пъти 0
Нейн автор е младата разградчанка Павлина Атанасова Нейн автор е младата разградчанка Павлина Атанасова снимка: КИС 13

В Разград бе открита изложба от национални носии от 12 региона в страната.

Автор на експозицията е младата разградчанка Павлина Атанасова. Представени са женски облекла от Лудогорието, Карловско, Ямболско, Средногорието и Пиринска Македония.

Експозицията е разположена в озелененото пространство на художествена галерия "Проф. Илия Петров". Авторката споделя, че интересът й към народните носии бил провокиран от участието й в танцови състави в града.


Около 5 години и отнело окомплектоването на облеклата, като отделните елементи тя успяла да намери чрез хора и чрез интернет, събирала информация чрез приятели, колекционери и чрез книги. Най-сложно било да намери подходящите накити към съответната носия, както и връхните дрехи. Най-трудно и се удало да окомплектова капанска носия на омъжена жена от района на разградското село Осенец, която се радва и на най-голям интерес от посетителите на изложбата. Към носията има оригинална камилчена китка с конски косъм, има също и истински момински плитки. Неизменна част от тази капанска носия е и пендарата. Носията от Осенец е празнична, празнични са и други от облеклата в изложбата.

Авторката на изложбата работи върху други носии, които все още не са доокомплектовани и не са включени в настоящата експозиция. Към експозицията на Павлина Атанасова вече проявяват интерес много етнографи, краеведи и историци.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Събота, 26 Октомври 2019 00:07
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net