Започна приемът на документи за семейни помощи в Разградска област

By 07 Юли 2016 Прочетена 1603 пъти 0

От 1 юли границата за достъп до семейни помощи за деца се увеличава  от 350 лв. на 400 лв, съобщават от Регионална дирекция "Социално подпомагане" в Разград.

Разширяването на достъпа има отношение към най-масовото подпомагане - месечните помощи за отглеждане на дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст. С този вид помощ към 31 май 2016 г. в област Разград средномесечно са подпомогнати 8 763 семейства, в общ размер на близо 560 хиляди лева. Новата граница е валидна и при определянето на правото за получаване на еднократна помощ при бременност, целеви средства за първокласници и месечна помощ за отглеждане на дете до навършване на една година.

Размерът на помощта за първокласници е 250 лева, утвърден с Постановление на Министерски съвет № 140 от 10.06 тази година. Право на тази помощ имат семейства, чиито деца са записани за първи път в първи клас на държавно или общинско училище и средномесечният доход на член от семейството за предходните 12 месеца преди подаване на молба-декларацията е по-нисък или равен на 400 лева. Доходният критерий не се отнася за семейства с деца с трайни увреждания, с един жив родител и деца, настанени в приемни семейства или при роднини и близки. Средствата се отпускат, за да покрият част от разходите за подготовка на учениците за първи клас.

Заявленията за всички видове семейни помощи се подават в дирекция „Социално подпомагане“ по постоянен адрес, с изключение на случаите на съвместно живеещи родители без сключен граждански брак, които съжителстват на един настоящ адрес. 

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net