Започва дългоочакваният ремонт на джамията в Разград

By 03 Януари 2020 Прочетена 1553 пъти 0


Започва ремонтът на джамията "Ибрахим паша" в Разград.

Стойността на строително-монтажните работи, които ще се извършат за съхраняване на уникалния паметник на културата е над 2 милиона лева. Ремонтът е свързан с осигуряване на конструктивната устойчивост на сградата и на нейните художествени и декоративни елементи. 

Със свое решение от март миналата година Министерският съвет възложи на областния управител на Разград да проведе процедура за обществена поръчка за реконструкция и възстановяване на джамията. За целта беше разработено техническо задание, което бе одобрено от Националния институт за недвижимо културно наследство и от Министерството на културата и бе проведена тръжна процедура за обществена поръчка. Областният управител Гюнай Хюсмен възложи дългоочакваното стартиране на реставрацията на джамията на строителна фирма от Търговище, която бе избрана за изпълнител на дейностите.


С постановление на Министерски съвет в последните дни на 2019 беше отпусната първата част от средствата за ремонта на храма – 30% авансово плащане за над 700 000 лева.

Реставрацията на паметника на културата с национално значение започва, след като 42 години сградата беше потънала в забвение и разруха. Очаква се ремонтът на храма да допринесе за увеличаване туристическия потенциал на региона и за успешното завършване цялостния вид на градския център на Разград. Припомняме, че Областният управител Гюнай Хюсмен започна да прави постъпки за стартиране на ремонтни дейности по паметника на културата няколко месеца след встъпването си в длъжност. Първо бе почистен покривът на джамията от храстовидна и дървесна растителност, а по-късно по негово предложение дирекция "Вероизповедания" към Министерски съвет отпусна 20 000 лева за укрепване на покрива.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Петък, 03 Януари 2020 14:58
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net