Затишие относно разпространението на заболявания отчитат в Разградска област

By 09 Януари 2017 Прочетена 1178 пъти 0

В Разградска област се наблюдава затишие относно разпространението на грип и други респираторни заболявания.

Според анализа на Регионалната здравна инспекция това се дължи на факта, че на учениците им беше удължена ваканцията заради ниските температури.

Най-уязвими на респираторни заболявания са децата до 4-годишна възраст, а най-устойчиви – хората над 65-годишна възраст. Данните сочат, че заболяемостта при най-малките е около 490 на 10 хиляди, следвани от групата между 5 и 14 години - малко над 380 на 10 хиляди. За сравнение при хората над 65 години заболеваемостта е едва около 52 на 10 хиляди.

В Разградско са регистрирани само 5 случая на пневмония, като всички болни са били хоспитализирани.

Общо изследваните проби за грип са около 400. От тях 15 се оказали положителни на грип тип А, 62 - H3N2 и е имало 1 положителна проба на грип H1N1.

Междувременно кметовете на общините Лозница, Самуил и Завет са обявили със своя заповед и 11 януари за неучебен ден. Това съобщиха от Регионалното управление на образованието.

Причините са продължителните дни с ниски температури и лоши метеорологични условия. Целта е да се избегнат рисковете за здравето на учениците.

Така училищата на територията на трите общини ще отворят врати на 12 януари. Тогава ще тръгнат и учениците от община Исперих. В останалите три общини в Лудогорието - Разград, Кубрат и Цар Калоян неучебни са дните до вторник включително.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net