fbpx

ВИДЕО: Бизнесът в Русе призова: Да се използват допълнителни мощности на АЕЦ "Козлодуй" за евтин ток

By 27 Септември 2021 Прочетена 634 пъти 0

Да се използват допълнителни мощности на АЕЦ "Козлодуй" за производство на евтин ток.

За това призовават от Стопанската камара в Русе. Според председателя й проф. Красимир Ениманев, това е едно от решенията на проблема със скъпия ток за бизнеса. Друго, което би могло да се направи е да се използва капацитетът за производство на електроенергия на тецовете, които работят на евтини въглища.

България произвежда повече ток, отколкото потребява. Затова е необяснимо защо цената му за вътрешния пазар е толкова висока, смята още проф. Ениманев.

Държава, която няма евтина електроенергия и енергоносители, не може да се развива, категоричен е още експертът. Проф. Ениманев съобщи, че от Българската стопанска камара вече са изпратили писмо до правителството във връзка с повишаването на цените на тока.


Високата цена на тока се очаква да се отрази най-много върху енергоемики сектори като машиностроене, транспорт, преработвателна промишленост и производството на стоки за широко потребление.

Според проф. Ениманев, в дългосрочен план е неизбежно да се изградят нови ядрени мощности, тъй като само по този начин ще се осигури евтин ток за бита и индустрията.

Вижте повече подробности във видеото.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Понеделник, 27 Септември 2021 17:49
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net