Бизнесът изпитва затруднения при намирането на квалифицирани кадри

By 13 Май 2016 Прочетена 1604 пъти 0

Обмисля се въвеждането на държавни стипендии за студенти в дефицитни специалности, заради недостига на кадри. Това каза в Русе министърът на образованието Меглена Кунева.

Огромни липси има и в професионалното обучение, което все повече  не отговаря на потребностите на бизнеса. По официални данни, около 60% от фирмите изпитват затруднения при намиране на квалифицирани кадри. 

Учениците нямат мотивация да се обучават в професионална гимназия. По този начин търсенето за определени специалисти на трудовия пазар изпреварва предлагането.

Зад това се крие основната причина поради която голяма част от бизнеса в България изпитва нужда от квалифицирана работна ръка. Така се получава, че професионалното образование не съответства на потребностите на регионалната икономика. 

Във висшето образование се забелязва същия проблем. Например, има нужда от педагози. Обмислят се държавни стипендии  за студенти в дефицитни специалности.

Очаква се следващата седмица Меглена Кунева да внесе в Министерски съвет промени в Закона за професионалното образование. 

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net