Близо 98 000 прасета са станали жертва на епидемията от африканска чума в Русенско

By 24 Октомври 2019 Прочетена 1069 пъти 0
Това съобщи днес директорът на ОДБХ - Русе д-р Георги Дяков Това съобщи днес директорът на ОДБХ - Русе д-р Георги Дяков снимка: БГНЕС

Представиха актуалната обстановка на територията на Област Русе във връзка с афрканската чума по свинете.

Това стана днес по време на заседание на постоянната междуведомствена епизоотична комисия. По думите на директора на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков, през изминалата седмица в областта не са констатирани нови огнища на заболяването.

Отбелязано бе също, че паралелно продължават проверки в личните стопанства, като в периода от 14-ти до 18-ти октомври техният брой е 90 и са се провели в 14 населени места. По отношение на получен сигнал за неспазване разпоредбите и отглеждане на прасе от тип "заден двор" в село Волово, то опасението се е оказало вярно и на стопанина е наложен административен акт и съответно глоба от 500 лв. Също така той ще трябва да умъртви прасето, което е отглеждал. Общо 3 такива случая са констатирани в областта, а именно в Бяла, Ново село и Волово.


Що се касае до контрола при отстреляните диви свине, то от началото на ловния сезон една единствена проба се е оказала положителна.

Относно ситуацията с големите свинеферми може да се каже, че днес започва последната дезинфекция в свинекомплекса в Бръшлен и в рамките на следващите 2 – 3 дена би трябвало да приключи. В началото на идната седмица такава ще се проведе и в свинекомплекса в Николово.

В заключение беше отчетено, че общият брой на евтаназираните прасета в областта е приблизително 98 000.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Събота, 26 Октомври 2019 00:07
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net