fbpx

Черна статистика: Катастрофите в Русенско и пострадалите при тях се увеличават през 2021

By 19 Юни 2021 Прочетена 2150 пъти 0
Снимката е илюстративна Снимката е илюстративна снимка: КИС 13 / архив

219 пътно-транспортни произшествия са се случили в Русенско за първото тримесечие на тази година.

55 от тях са били тежки, като 71 души са ранени, а други четирима са загинали. Това стана ясно от провелото се по-рано през деня заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата, която беше водена от заместник-областния управител Синан Хебибов.

Само за сравнение за същия период през 2020-а са възникнали 217 катастрофи, като 46 от тях са били тежки. Тогава 66 човека са били ранени, а петима са загинали.


Най-много произшествия – близо 70%, се случват на територията на община Русе. На следващо място в черната статистика е Бяла. Някои от най-честите нарушения са отнемане на предимство, несъобразена скорост и употреба на алкохол. Най-голяма е концентрацията на пътно-транспортни произшествия на пътя Русе – Бяла. От януари до края на март 2021-а в този участък трима души са загубили живота си, а други 10 са били ранени. През първото тримесечие на 2020-а на същия път са били ранени 7 човека и 1 е починал.

В останалите високо рискови участъци Русе – Разград и Русе – Силистра от МВР отчитат, че няма загинали при катастрофи. Отново по данни на полицията най-много катастрофи се случват във вторниците, а най-малко през неделните дни. Логично и най-много ранени също има през втория ден от работната седмица, докато най-много загинали в сряда. Най-рисковият часови интервал за шофиране се оказва между 18:00 и 19:00 часа, следван от тези между 16:00 и 17:00 часа и 21:00 до 22:00 ч. Травмите, с които се сблъскват основно спешните медици, са на глава, гръден кош и крайници. Не липсват и случаи на политравми.

Освен това от Регионална дирекция "Автомобилна администрация" са извършени и множество проверки още от самото начало на годината. Проверени са 57 автобуса, 1840 товарни автомобила и над 560 таксита до 31-и март. Съвместно с МВР са извършвани и проверки за нерегламентиран превоз. Само за първите три месеца на 2021-а са спрени от движение 43 моторни-превозни средства за период от една година. Освен това са отнети шофьорските книжки на водачите им и също така те трябва да платят глоба в размер на 2000 лв. Случаите са предадени на прокуратурата.


Колкото до състоянието на пътната настилка в общините от региона, то е направена проверка след зимния сезон, която е констатирала, че пътната мрежа е в добра кондиция. Където има необходимост, се извършват ремонтни дейности, като изграждане на изкуствени неравности, монтиране на пътни знаци и извършване на неотложни ремонти.

Що се касае до републиканската пътна мрежа, то още в началото на годината са предприети действия по полагане на маркировка, изчистване на храсти, почистване на окопи и събиране на отпадъци.

Същевременно са се провели и множество дейности, насочени към възпитанието на по-младите. Сред тях са предимно беседи с деца и ученици.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Събота, 19 Юни 2021 11:42
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net