COVID-19 стигна и Русе, какво знаят властите до момента /ВИДЕО и ПОДРОБНОСТИ/

By 01 Април 2020 Прочетена 2046 пъти 0

Първи случай на заразен с коронавирус е установен в Русе.

Това е мъж на 51 години, който е работил с приятелката си в австрийски курорт, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Маргарита Николова.

Двамата влезли в България през Дунав мост на 16 март, когато Австрия все още не е била в списъка на рисковите държави. Затова не им е правена анкета и не им е дадено предписание за домашна карантина.


Въпреки това двамата се самоизолирали, но са ходили до хранителния магазин. Имали са контакт и със служители в агенция за недвижими имоти, тъй като живеят на квартира.

На 25 март мъжът получил първите симптоми, но се самолекувал 5 дни. На 30 март обаче се влошил и отишъл в белодробната болница, където му направили рентгенова снимка, която показала дясностранна пневмония. След това веднага е бил прехвърлен в Инфекциозното отделение на Университетска болница "Канев". Мъжът е в добро състояние и не е интубиран.

В момента се проучват контактните лица, които ще бъдат поставени под карантина и ще им бъдат взети проби за изследване за наличието на коронавирус, а хранителният магазин ще бъде затворен.


Лекарят в белодробната болница, който е направил снимката, също ще бъде поставен под карантина. Рентгенът на Тубдиспансера е с отделен вход и затова няма да се наложи пълна дезинфекция на лечебното заведение.

Директорът на РЗИ - Русе д-р Маргарита Николова момента 1244 души са под домашна карантина в област Русе. Очакват се резултатите от още 6-7 проби, които са изпратени от Русе.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Сряда, 01 Април 2020 14:28
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net