Държавата ще плаща таксите на студенти, които имат сключен договор за работа в България /ВИДЕО/

By 15 Януари 2021 Прочетена 1173 пъти 0

Държавата ще заплаща таксите за обучението на студенти, които имат сключен договор с работодател за осигуряване на стаж по специалността и на работно място след завършване.

Това предвижда одобрена от Министерски съвет Наредба, чиято цел е да стимулира обучението по специалности, в които има недостиг на висококвалифицирани кадри. 

Предстои въпросът да се обсъди в Съвета на ректорите, заедно с министъра на образованието, за да се определят приоритетните специалности за които държавата ще плаща таксите, заяви за Новините на телевизия КИС 13 ректорът на Русенския университет чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев. Той припомни, че преди години висшето училище в Русе е работило за въвеждане на дуалното обучение.


Идеята за заплащане на таксите за обучението на студенти по специалности, за които има недостиг от висококвалифицирани кадри, се приветства и от бизнеса в област Русе, каза пред камерата на телевизия КИС 13 председателят на Русенската стопанска камара проф. д.н. Красимир Ениманев. Големите фирми в Русенско дори вече предлагали специални програми за подготовка на студенти.

Според правителствената наредба, след успешно завършване, студентите ще продължат работа при работодателя си за минимум 5 години, в които ще получават възнаграждение в размер не по-малко от средната основна заплата в предприятието.

Вижте подробностите в репортажа.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Петък, 15 Януари 2021 17:33
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net