Едва 30% от асансьорите в България имат бърза връзка с техник

By 14 Октомври 2016 Прочетена 1641 пъти 0

Едва 30% от асансьорите в България са оборудвани с приспособление за връзка с техник в случай на авария само чрез натискане на бутон.

Нормата е била приета през март 2014-та и оттогава тече двугодишния гратисен период. Въпреки това повечето съоръжения не разполагат с подобни разговорни устройства.

В Русе има единични входове, чиито асансьори са оборудвани според нормите за безопасност. Заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева обаче увери, че асансьорите без разговорни устройства в кабината, няма да бъдат спирани от 1 януари следващата година. Според нея реалната цена на устройството е между 150 и 300 лева, въпреки появили се спекулации. 

Гратисният период за поставяне на устройствата в асансьорите не трябва да бъде удължаван, смята още заместник-министър Даниела Везиева. 

Междувременно продължава да се бави въвеждането на онлайн регистър на асансьорите в България.

Русенци, които отскоро имат разговорни устройства в асансьорите, не могат да преценят дали ще вършат работа, тъй като все още не им се е налагало да ги използват.

Устройствата се слагат от асансьорните фирми след уговорка с домоуправителя. Цената на една СИМ-карта е 5 лева еднократно, а таксата за един асансьор е 60 лева на година. 

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net