Глобите за шофиране без винеткa са от 300 до 3000 лева

By 01 Февруари 2016 Прочетена 1573 пъти 0

От днес ако се движите без винетка извън населените места и ви хванат в нарушение, можете да отнесете глоба от 300 лева. Срокът на старите стикери изтече вчера и от 1 февруари, всеки, който пътува по републиканските пъища трябва да има залепена нова винетка на предния прозорец. Глобата се налага и ако карате с невалиден стикер.

Според Закона за движение по пътищата, ако тежкотоварен автомобил с допустима максимална маса 12 т бъде хванат без винетен стикер, глобата, която КАТ ще наложи на шофьора е 3000 лева. За автобуси с повече от 8 места за сядане, които се движи по републиканските пътища без заплатена винетна такса санкцията е 1500 лв., а за автомобил с 8 места глобата е 600 лева.

Припомняме, че цената на новите стикери за леки автомобили е 97 лв., месечната - 30 лв., а седмичната - 15 лева. От пътната агенция съобщиха, че до момента са продадени около половин милион винетки за леки коли, а общо събраните приходи от пътни такси са над 66 милиона лева. Новите стикери могат да бъдат закупени от над 3300 пункта, включително бензиностанции, пощи, големи търговски вериги и областни пътни управления.

Право на безплатна годишна винетка за леки автомобили имат хора с 50 и над 50% намалена работоспособност, както и семейства, които отглеждат деца с трайни увреждания. За целта Агенция "Пътна инфраструктура" е предоставила на дирекциите "Социално подпомагане" повече от 177 500 безплатни стикера на стойност над 17 милиона лева.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net