Кметът на Русе приветства участниците в конкурса за млад режисьор "Слави Шкаров"

By 18 Юни 2024
Организатор е Драматичен театър "Сава Огнянов" с подкрепата на общинската програма "Култура". Организатор е Драматичен театър "Сава Огнянов" с подкрепата на общинската програма "Култура". Снимка: Община Русе

Кметът на община Русе Пенчо Милков присъства на откриването на шестото издание на конкурса за млад театрален режисьор "Слави Шкаров", което се провежда от 18 до 22 юни.

Организатор е Драматичен театър "Сава Огнянов" с подкрепата на общинската програма "Култура".

Благодаря ви, че успявате да запазите инициативата през годините. Добрите идеи трябва да бъдат заразителни и да се изтъкват, а оценката на тяхната стойност е видима в броя на желаещите да участват. Радвам се, че нашият град е център на такъв значим конкурс за млади режисьори. Убеден съм, че в професии като вашата не стои въпросът дали трябва да имате социален ангажимент – ролята на живота е социална. Пожелавам ви да бъдете активни общественици и да се грижите за духовното развитие и културното отглеждане на нашето общество.

с тези думи кметът поздрави участниците.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА

Селекционер на спектаклите тази година е Ина Шкарова, която е родена в Русе и е завършила Средното музикално училище "Веселин Стоянов". Тя е с богата професионална биография, включваща работа като драматург в Сатиричен театър "Алеко Константинов" и опит като сценарист в "Нова телевизия" и БНТ. Ина е дъщеря на Слави Шкаров.

Тримата селекционирани режисьори ще имат възможност да разработят ателиета с актьори от трупата на Драматичен театър "Сава Огнянов" в продължение на пет дни. Победителят в конкурса ще бъде определен от тричленно жури и ще получи шанс да развие показания спектакъл в продукция през сезон 2024/2025 г.

Тази събота, 22 юни, своите откъси от постановки пред русенска публика ще представят Бюрхан Керим, Деян Ангелов и Михаил Цанков. Журито на конкурса ще определи победителя в тазгодишното издание, като публиката и самите актьори също ще могат да дадат своя глас. След това ще се състои и церемонията по награждаването. Входът за събитието е свободен.

Конкурсът за млад режисьор "Слави Шкаров" се организира от 2018 г. насам от Драматичен театър "Сава Огнянов", като насърчава работата и креативността на режисьори до 35-годишна възраст от цялата страна.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.