Над 400 стари фотографии на Русе могат да бъдат разгледани в Регионалната библиотека

By 04 Май 2023 Прочетена 367 пъти 0
Над 400 стари фотографии на Русе могат да бъдат разгледани в Регионалната библиотека Над 400 стари фотографии на Русе могат да бъдат разгледани в Регионалната библиотека снимка: Община Русе

В навечерието на Празника на града 6 май в Регионалната библиотека бе представена изложбата "През обектива на старите русенски фотоалетиета".

Тя съдържа над 400 фотографии от личната колекция на председателя на сдружение Русчук.БГ Йовчо Стоянов, както и ценни книги от фонда на библиотеката.

"За разлика от книгите, чиито послания всеки пречупва през собствената си призма, фотосите запечатват света такъв, какъвто е бил. Надявам се повече наши съграждани да успеят да дойдат и да се докоснат до духа, който експозицията носи", сподели кметът Пенчо Милков.

Приветствие към организаторите отправиха още зам.-областният управител Детелина Ачева, както и директорът на Държавен архив – Русе Толя Чорбаджиева.

С голямо внимание собственикът на колекцията Йовчо Стоянов представи най-забележителните находки. Оригиналните фотографии се съхраняват върху твърд картон (вид паспарту със сух печат на лицето и литографиран гръб) и са изработени в различни русенски фотоателиета през периода 1870-1930 г. Сред тях са запечатани образите на русенски граждани, известни и важни личности, останали в историята на града и страната.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА

 

Тези снимки са "своеобразен портрет на епохата". В тях има богата информация - за самите личности, за облеклото, модата, прическите и аксесоарите. Има данни за фотоателиетата- имена, адреси, награди на фотографите. Вижда се къде са поръчвали твърдите картони- паспарту, на които се лепи тънката фотохартия със снимката.

Много от снимките са надписани и имат посвещения, затова носят допълнителна информация за хората, които са на тях, и за тези, за които са предназначени.

Повечето от старите русенски фотографи са били чужденци - главно от Австро-Унгария. Тъй като идват от развитите европейски държави, те са носители на "модерността". Не само със своята професия, а и с начина си на живот и мироглед, те са били живата връзка на Русе с Европа и своеобразен "катализатор" за европеизиране на града и неговите жители.

Експозицията може да бъде видяна във фоайето на 2-ри етаж на библиотеката. На празничния 6 май тя ще се пренесе във фоайето под Часовника, за да могат повече русенци и гости на града да ѝ се насладят.

 

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net