Наесен започва заселването на личните стопанства в Русенско с прасета /ВИДЕО/

By 21 Юли 2020 Прочетена 1845 пъти 0

От септември започва поетапно заселване на личните стопанства с прасета в област Русе.

Това стана ясно на днешното заседание на Областната епизоотична комисия. Обектите ще отговарят на определени изисквания за биосигурност, за да не се допусне възникване на авфриканска чума по свинете.

На заседанието стана ясно, че на територията на област Русе няма констатирани случаи на африканска чума както в индустриалните обекти, така и при диви свине. Няма огнища на заразата при домашните прасета и в съседния окръг Гюргево.

РЕКЛАМА:


Обходени са всички 782 лични стопанства в областта, които са заявени за проверка, на база данните от миналата година, обясни доректорът на одбх д-р Георги Дяков. Останалите 42 обекта се очаква да бъдат одобрени до края на следващия месец.

Така идеята е от 1 септември да започне населването с прасета на личните стопанства при спазване на всички разпоредби на Министерството на земеделието, храните и горите, както и на Българската агенция по безопасност на храните.


Същевременно продължава и приема на документи по процедури по две мерки от Програмата за развитите на селските райони за подпомагане на засегнатите свинекоплекси в областта. 

До края на годината се очаква да бъде възстановена по-голяма част от дейността на индустриалните свинеферми в Русенска област, стана ясно още на епизоотичната комисия.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Вторник, 21 Юли 2020 15:40
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net