ВИДЕО: Ново споразумение между България и Молдова урежда статута на Тараклийския университет

By 12 Юли 2022 Прочетена 1129 пъти 0

Подготвят ново споразумение между България и Молдова в областта на образованието.

То ще замени съществуващото от 2004 година и ще уреди статута на Тараклийския държавен университет в полза на българската общност там. Това се налага заради реформа в образователната система в Молдова, която предвижда сливане на висши училища.

Тъй като в Молдова няма филиал на чужд университет, властите там се въздържат да предприемат действия за преобразуването на Тараклийското висше училище във филиал на Русенския университет. Именно готвената реформа в сферата на образованието, и планираното в нея сливане на университети, на този етап спира превръщането на Тараклийския университет във филиал на Русенския (повече по темата четете и гледайте ТУК!).

РЕКЛАМА


Има обаче практики за провеждането на съвместни обучения, обясни за Новините на телевизия КИС 13 ректорът на РУ акад. Христо Белоев. Затова ще бъде подготвено и подписано актуализирано Споразумение между българската и молдовската страна в областта на образованието и изследванията, за да се уреди статутът и перспективите за развитие на Тараклийския държавен университет в полза на българската общност.

Засилва се и ангажиментът на властите в област Русе по всякакъв начин да подкрепят българската общност в Тараклийски район. Над 65% от населението на Тараклийски район, или близо 30 000 души, са с български произход.

Вижте повече във видеото.

Още подробности по темата гледайте в КИС 13 ПЛЮС +!

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Вторник, 12 Юли 2022 16:49
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net