Предлагат актуализация на данък "МПС" в Русе /ВИДЕО/

By 28 Май 2020 Прочетена 1158 пъти 0

Предлагат актуализация на данъка на превозните средства в Русе.

Размерът му ще се определя въз основа на екологичен компонент. Това може да доведе до леко увеличние с няколко лева, обясни кметът Пенчо Милков на пресконференция днес. Целта на предложените изменения е да се синхронизират спорните текстове от наредбата с действащото законодателство и да се оптимизира облагането на превозните средства на територията на Община Русе при спазване на принципите за справедливост, прозрачност и ефективност.

Предложението на общинска администрация е при определянето на данъка да не се взема предвид имуществения компонент, предвиден от законодателя, а само екологичния, обвързвайки екологичните характеристики на съответното превозно средство с размера на налога.

Ако бъде прието предложението, очакваният ефект от по-високия данък ще бъде около 500 000 лева повече в местния бюджет. В момента тече едномесечен срок за обществено обсъждане на предложението. Ако бъде прието, то ще влезе в сила от началото на следващата година.


Кметът Пенчо Милков коментира и причините поради, които на Общината са наложени финансови корекции в размер на 4,8 милиона лева заради нарушения по европейски проекти на обща стойност 106 милиона лева. 

Финансовите корекции се налагат от управляващите органи, които са отпуснали европейските средства, като се извършва последващ контрол. Направените корекции са за 20 обществени поръчки по 10 европроекта от 3 различни оперативни програми.

Цялата пресконференция на кмета на Община Русе и неговия екип може да гледате на ТОЗИ ЛИНК!

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Четвъртък, 28 Май 2020 18:11
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net