fbpx

Проверка на КИС 13: Кой чисти и кой не чисти тротоари в града на свободния дух

By 28 Февруари 2018 Прочетена 1324 пъти 0

Множество оплаквания за неразчистени тротоари в Русе постъпиха в редакцията на телевизия КИС 13 през последните дни.

Затова наш екип реши да направи експеримент като тръгна пеша по улиците на града. 

Тръгнахме от улица "Солун" до руското консулство, където видяхме, че е проправена пътечка, но само от страната на дипломатическата институция. От другата страна, където няма организация или търговски обект, който да има ангажимент да разчисти пешеходната зона е затрупано от сняг. Освен това ни направи впечатление и камара сняг на самото пътно платно, вероятно оставена от маневриращ снегорин, която затрудняваше леко движението.

Продължавайки нататък по улица "Солун" стигаме до района на казармата, където и от двете страни са направени пътечки. Екипът ни констатира, че търговските обекти в района са спазили своето задължение и са разчистили тротоара, правейки преминаването ни по него сравнително безпрепятствено.

Завивайки обаче по улица "Струга", където вече няма търговски обекти, останахме неприятно изненадани. Пътечката завърши в огромна камара сняг, която препречи нашия път. Тук вече тротоарът не е разчистен и от двете страни, което ни принуди да слезем на пътното платно и да вървим по него, поемайки риск и пречейки на достатъчно натовареното автомобилно движение. Това се наложи да направят и още няколко човека, с които вървяхме стотина метра по улицата, докато все пак не открихме проправена пътечка в района на "жабешкото езеро".

Такива пътечки имаше и на главния булевард "Липник" от търговския център до кръговото. С малко изключение от 20-тина метра.

Стигайки до подлеза на кръговото забелязахме, че макар и тесни има пътеки, по които да минават пешеходците. Част от стълбищата обаче не бяха разчистени, а едно от тях беше и заледено. За щастие имаше парапет.

Стигайки до тротоара на кръстовището между главния булевард "Скобелев" и улица "Муткурова" обаче видяхме поредния неразчистен тротоар. Той изглежда изобщо не е бутван и бяхме изправени пред 2 избора - или да газим през снега, или да слезем на булеварда, където обаче има и жив плет, което означава, че няма да можем да се качим обратно на тротоара преди спирката на градския транспорт в района. Затова решихме да газим в снега. За щастие живущите в района бяха проправили пътечки в междублоковото пространство 20-тина метра по-надолу, откъдето и продължихме нашата разходка.

Вървейки по булевард "Скобелев" от там нататък не срещнахме особени проблеми с придвижването по тротоара. По цялата му дължина имаше проправена пътечка, по която двама човека не могат да се разминат, но въпреки това вървяхме по тротоара.

Докато не стигнахме до спирката пред Математическата гимназия обаче, където поредната огромна камара сняг ни застана на пътя. Вдясно от нас също имаше пряспа, през която явно са минавали хора, а вляво имаше зарината от сняг градинка. За пореден път слязохме на пътното платно. Качихме се обратно на тротоара, когато стигнахме до спирката. След нея също имаше пътечка, но тя свършваше в поредната пряспа, което остави в недоумение много хора, накъде точно да продължат своя зимен поход.

Попитахме русенци, които чакаха градския транспорт там за състоянието на тротоарите в центъра на града. За хората е необяснимо, защо дори тези, които водят до спирките на градския транспорт не са проходими. Те смятат обаче, че още следващата седмица слънцето безплатно ще свърши това, което служителите по поддръжката не са успели.

Видно от кадрите които ви показахме, по маршрута, по който минахме, търговските обекти в по-голямата си част спазват своето задължение и чистят прилежащите им тротоарни площи, докато тези, които не са техен ангажимент, или пешеходците ги тъпчат сами, или са изцяло заринати от сняг.

Не е ясно обаче тези тротоари, които не са в района на учреждения и търговски обекти, дали, кога и от кого ще бъдат почистени преди природата сама да си свърши работата.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net