Русе отбеляза 148 години от гибелта на Христо Ботев и почете загиналите за свободата на България

By 02 Юни 2024
В 12:00 часа бяха задействани сирените, с които България отдава почит на революционера и на героите, отдали живота си за свободата и независимостта на страната. В 12:00 часа бяха задействани сирените, с които България отдава почит на революционера и на героите, отдали живота си за свободата и независимостта на страната. Снимка: Община Русе

Русе отбеляза 148 години от гибелта на Христо Ботев и отдаде почит към загиналите за свободата на България с тържествена церемония и полагане на венци и цветя пред Мемориала на загиналите във войните за национално обединение.

Кметът на община Русе Пенчо Милков произнесе тържествено слово пред насъбралите се русенци, официални лица и представители на местната и държавна власт.

Още от детството си носим спомена за воя на сирените на всеки 2-ри юни. Датата е мрачна, но паметна със силата на саможертвата. Почитаме подвига на Ботев и неговата чета, славния символ на Околчица и светлината на примера, който ни оставят героите на България.

каза Пенчо Милков.

Тържествено слово произнесе и областният управител на Русе Драгомир Драганов.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА

Словото и делото на Ботев са извор на вдъхновение в ежедневните ни битки с малодушието и примиренчеството. Те ни задължават да имаме активна гражданска позиция, да не скланяме главица пред мними идеали, да не бъдем кротки, когато някой поругава истината. След броени минути ще притихнем, ще се чува единствено воят на сирените. Предстоят две минути, в които се надявам, че всеки от нас ще си отговори на въпроса какво за него е патриотизмът. Тук е и мястото да си припомним имената на Никола Обретенов, Върбан Господинов, Стефан Попдимитров, Иван Кръстев – все русенци, участвали в четата на Христо Ботев. Никой от тях не си позволи да бъде безразличен към настоящото.

заяви Драганов.

Общинският духов оркестър изпълни тържествени маршове, а почетният караул бе строен в знак на почит към поета-революционер и загиналите за родината. В церемонията се включи и 13-и Младежки гвардейски отряд към Общинския младежки дом.

Заупокойна молитва в памет на Христо Ботев и загиналите за свободата на Отечеството отслужиха свещеници от Русенската Света Митрополия.

В 12:00 часа бяха задействани сирените, с които България отдава почит на революционера и на героите, отдали живота си за свободата и независимостта на страната.

Водещ на церемонията бе актьорът от Драматичен театър "Сава Огнянов" Борислав Апостолов.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Последно променена в Неделя, 02 Юни 2024 15:04