ВИДЕО: Русенски фармацевти затвориха аптеките си в знак на протест

By 04 Юли 2024

Фармацевти в Русе затвориха аптеките си днес за половин час, в знак на протест срещу промените при заплащането на рецептите по Здравна каса.

Според протестиращите, ако не се преразгледа начина, по който НЗОК им плаща за отпускане на 100% реимбурсираните лекарства, това може да доведе не само до отказ за работа с касата, но и до фалити на аптеки.

Предложените промени в Наредбата за отпускане на лекарствени продукти хвърлят в хаос не само аптеките, но и лекарите и самата Здравна каса, а най-потърпевши могат да се окажат пациентите, смята Моника Иванчева, която е председател на Регионалната фармацевтична колегия в Русе.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА


Фармацевтите смятат, че системата не е готова всички лекарства по здравна каса на даден пациент да се отпускат на една рецепта. Освен това, аптекарите нямат яснота и как ще става отчитането към НЗОК при положение, че една рецепта може да се обслужи в няколко аптеки.

Според фармацевтите, с предложените промени, обслужването на пациентите става за сметка на аптеките.

Протестиращите внесоха и становище на Българския фармацевтичен съюз в РЗОК – Русе против готвените промени в Наредбата за отпускане на лекарствени продукти.

Вижте повече за проблема във видеото.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.