Русенският исторически музей се включва в Салона на музеите

By 25 Февруари 2018 Прочетена 1443 пъти 0
Русенският музей ще бъде представен с една от най-новите си експозиции - Екомузей с аквариум Русенският музей ще бъде представен с една от най-новите си експозиции - Екомузей с аквариум Регионален исторически музей - Русе

Регионален исторически музей – Русе ще вземе участие в първия Салон на музеите, който ще се проведе в Националния дворец на културата в София в периода 26 февруари – 6 март.

Музеи и галерии от цялата страна ще демонстрират своята съвременна визия, ще покажат колекции, експозиционни решения или програми със събития, които дават възможност за пълноценно общуване и споделяне на наследството с различни аудитории.

Русенският музей ще бъде представен с една от най-новите си експозиции - Екомузей с аквариум. На предоставената площ ще могат да бъдат видени мамут, изработен от картон, макет на зъб от мамут, както и интерактивната образователна игра "Пътуване във времето на мамутите", която разказва за произхода, начина на живот и времето, в което са живели този вид бозайници. Приложение за увеличена реалност ще позволи на посетителите да видят как са изглеждали мамутите, по какъв начин са се придвижвали, както и други техни характерни движения. Разказът за Екомузея ще бъде допълнен от информационни материали на различни езици.

Салонът на музеите е част от официалната национална културна програма на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, одобрен от Национален фонд "Култура" към Министерството на културата. Периодът на провеждане на събитието е съобразен с предвидената Среща на министрите на културата на АСЕМ /28 страни-членки, а също и тези на Норвегия, Швейцария, 21 страни от Азия, генералния секретар на АСЕАН, ЕК, ООН/.

Салонът на музеите е формат, който се превръща в механизъм за споделяне на специфично знание и обмен на културни послания, създаващи устойчиви модели на развитие. Форумът си поставя за цел да представи културното наследство на България като елемент от общото европейско наследство, да популяризира музеите и тяхната дейност сред българската и чуждестранна публика, да подпомогне процеса на обмен на професионален опит в областта на музейните практики и споделянето на културното наследство в европейски контекст.

В рамките на Салона на музеите ще се проведе Кръгла маса "Отвъд съкровищата. Съвременно управление на културното наследство". Откриването ще направят Ивелина Кючукова – ръководител на проекта Салон на музеите и проф. д-р Николай Ненов – научен консултант на форума. Поредицата презентации по време на кръглата маса ще се фокусират върху управлението и споделянето на наследството.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net