С пищно тържество Русе отбеляза Националния празник на България /РАЗШИРЕН РЕПОРТАЖ/

By 03 Март 2020 Прочетена 1141 пъти 0

Днес честваме 142 години от Освобождението на България от Османско владичество.

На този ден през 1878 година в Истанбул е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя, с който се слага край на войната и се създава Третата българска държава. По случай националния празник в цялата страна бяха поднесени венци и цветя.

В Русе тържествената церемония се състоя пред Паметника на Свободата. В чест на 142-годишнината от освобождението на България беше построена Почетната рота на Русенския гарнизон.


На Трети март преди 142 години окончателно се слага край на 5 века мъки, теглила и унижения за българския народ, каза в словото си областният управител Галин Григоров. Днес отдаваме почит на героите които са се жертвали за Свободата на България.

Свещеници от Русенската митрополия отслужиха благодарствен молебен и заупокойна молитва за падналите за освобождението на България, което е било предшествано от борба на Църквата за независимост.

По традиция тържествената церемония завърши с полагане на венци и цветя в знак на почит пред героизма на вички, които са отдали живота си за Свободата на България.

По-рано пък в центъра на Русе премина шествие, в което се включиха стотици граждани. Множеството носи 80-метрово национално знаме. Повече за шествието може да видите в ТОЗИ РЕПОРТАЖ!

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Вторник, 03 Март 2020 20:38
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net