Съдът намали тройно санкцията на "Монтюпе"

By 13 Юни 2018 Прочетена 1526 пъти 0

Намалиха санкцията на "Монтюпе" за неорганизирано изпускане на емисии от 300 хиляди на 100 хиляди лева.

Тя беше наложена със заповед на директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе през май миналата година и потвърдена от Районния съд.

Според съда, възражението на жалбоподателя за несправедливо голяма санкция и неправилно приложение на закона в частта за определяне на наказанието е основателно. В конкретния случай е постъпил сигнал от граждани само от една точка в града, а проверяващите категорично свидетелстват, че са усетили специфичната миризма едва в непосредствена близост до предприятието.

Затова съдът е счел, че тези факти свидетелстват за много по-ограничено разпространение на неорганизирано изпускани емисии. Съдебният състав е приел, че има смекчаващи обстоятелства, свързани с предприети дейности за подобряване и усъвършенстване на производствения процес и работната среда, с цел предотвратяване на замърсявания на атмосферния въздух включително и намаляване и преустановяване на неорганизираното изпускане на емисии.

С тези съображения касационната инстанция е счела, че решението на Районен съд – Русе е неправилно поради нарушение на материалния закон и следва да бъде отменено, а наказателното постановление – изменено, като наложената имуществена става 100 000 лева.

Решението на Административния съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net