Спецпрокуратурата повдига обвинения на четирима за търговия с кръв в Русе

By 11 Ноември 2020 Прочетена 1452 пъти 0
Спецпрокуратурата повдига обвинения на четирима за търговия с кръв в Русе Спецпрокуратурата повдига обвинения на четирима за търговия с кръв в Русе снимка: БГНЕС

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност 4 лица за участие в организирана престъпна група. Групата е създадена с цел имотна облага от продажба на кръв на територията на град Русе.

Лицата са задържани на 9 ноември при специализирана полицейска операция на служители от Сектор „БОП“-Русе, Разград под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура.

Установено е, че престъпната група е действала от началото на месец март тази година. Всеки един от участницити е издирвал и съставял списък на малоимотни хора или длъжници, които се нуждат от пари. 

На установените като подходящи е предлагано лесно да спечелят пари с кърводаряване през 3-4 месеца. 


Банка кръв се е продавала на "купувачите" по 200 лв, а "донорите" са получавали по 100 лв. Половината от средствата са оставали за групата. 

Участниците в организираната група са съставяли групи от донори "на повикване", които били длъжни да се явят незабавно за даряване на кръв в случай на нужда. 

Сделките по продажба са се извършвали извън медицинските заведения, без знанието на работещите в тях. 

С прокурорски постановления на трима от обвинените е наложено задържане за срок до 72 часа. Днес в Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за определяне на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за всеки от тях. На четвъртия обвиняем наблюдаващият прокурор е определил парична гаранция.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Сряда, 11 Ноември 2020 11:01
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net