УМБАЛ "Канев" в Русе отбеляза тържествено Бабинден

By 21 Януари 2020 Прочетена 1905 пъти 0

Днес по стар стил в АГ-комплекса към университетска болница "Канев" в Русе отбелязаха Деня на родилната помощ – Бабинден.

На тази дата своя професионален празник честват акушерите и гинеколозите.

Денят на родилната помощ има корени назад във времето в българските традиции, народопсихология и фолклор, каза началникът на АГ-отделението към университетска болница "Канев" д-р Светла Христова. След това символично бе пресъздаден ритуалът по измиване на ръцете с пожелания да се раждат здрави бебета.


Изпълнителният директор на болницата Иван Иванов поздрави целия колектив в АГ-отделението за празника. Поздрави за Бабинден отправиха и ректорът на Русенския университет чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев. Висшето училище в Русе, със своите специалности, осигурява акушерки и медицински сестри за отделението.

През миналата година в АГ-комплекса към университетска болница "Канев" са се родили 1184 бебета, което е със 143 по-малко от предходната година. Запазва се пък броят на недоносените бебета родени през миналата година.

Най-голямото бебе, което се е родило през миналата година в АГ-комплекса към университетска болница "Канев", е тежало 5,2 килограма.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Вторник, 21 Януари 2020 15:43
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net