В Русе затягат мерките: Затварят танцовите школи, но фитнеси и заведения остават отворени /ВИДЕО/

By 12 Март 2021 Прочетена 4279 пъти 0

9 мерки срещу разпространението на COVID-19 прие Областният оперативен щаб в Русе. Ограниченията се налагат заради ръста в броя на новозаразените и увеличаването на натиска върху болничните заведения.

Само за 4 дни са установени 313 нови случая на коронавирусна инфекция, а починалите са 11. От 311 легла за COVID пациенти, 123 са свободни, от които 3 за интензивно лечение.

Поради негативната тенденция на заболеваемостта и почти двойно повечето хоспитализирани през последните няколко дни, от Областния оперативен щаб взеха решение да се въведат ограничителни мерки до 1 април включително. Забраняват се масовите мероприятия на открито, както и организирането, функционирането и посещението на пазари тип "Битаци". За същия период се преустановява и дейността на пенсионерските клубове, провеждането на репетиции и изяви в народните читалища на фолклорни и други самодейни, непрофесионални формации, а също и присъствените групови занятия в езиковите и образователните центрове и школи.


В същото време фитнесите, които според председателя на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски са най-опасните места, остават отворени.

С цел социална изолация за опазване живота и здравето на хората отново до първи април няма да се допускат непълнолетни лица без придружител в заведения за хранене и развлечения, в това число ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници, молове и търговски центрове. Засилен ще остане и контролът от страна на Областната дирекция на МВР относно стриктното спазване на чл.8, ал.3 от Закона за закрила на детето, който гласи, че родителите, настойниците, попечителите или другите лица, които полагат грижи за дете, са длъжни да го придружават на обществени места след 20.00 ч., ако детето не е навършило 14-годишна възраст и съответно след 22,00 ч., ако детето е навършило 14, но все още не е на 18 години. За висшите учебни заведения пък ще се прилага алгоритъм за присъственост, утвърден от ректора на съответния ВУЗ. Не на последно място според указанията на министъра на здравеопазването, управителите на всички търговски обекти е необходимо да създадат строг пропускателен режим, свързан с допускането на определен брой посетители в търговския обект, осигуряване на минимално отстояние между тях вътре не повече от 1 човек на 3 кв. м. и чакащи в прилежащите към обекта площи на открито – 1,5 метра, задължително носене на предпазни средства, строго спазване на санитарно – хигиенните изисквания и дезинфекция, въвеждане на заграждения с цел предотвратяване струпването на хора, определяне на задължително еднопосочно движение, както и осигуряване на персонал, който да осигурява контролиран достъп на клиенти и др.

обяви на брифинг и.д. областен управител на Русе Свилен Иванов


По последни данни към момента под карантина от област Русе се намират 170 ученици и деца, от които 6 с положителен тест на коронавирус.

Други 16 педагогически специалисти са също поставени под карантина, като 11 от тях са с положителен тест, а от непедагогическия персонал под карантина са 5 лица, като 3 са положителните.

Мерките влизат в сила от 15 март, като освен тях продължават да действат и всички останали разпореждания на Министерството на здравеопазването.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Петък, 12 Март 2021 16:02
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net