ВИДЕО: В Русенски университет "Ангел Кънчев" бе открита изложбата "Моите будители"

By 10 Май 2024

Днес във фоайето на Ректората на Русенския университет "Ангел Кънчев" бе открита изложбата "Моите будители", която показва българските олимпийци по природни науки и техните ръководители.

Най-добрите български ученици печелят медали за страната ни от най-престижните Международни олимпиади по математика, физика, химия, биология, лингвистика, информатика, астрономия и астрофизика. Изложбата е създадена от ФАНТАСТИКО ГРУП и бенефициент на инициативата през 2023 година е Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН).

На откриването на изложбата присъстваха ректорът на университета проф. д-р инж. Пламен Кангалов, председателят на Общото събрание акад. Христо Белоев – почетен ректор на Русенския университет, зам.-ректорите доц. д-р Галина Иванова и Десислава Атанасова, изпълнителният директор на СООПН Вълкан Горанов, както Милена Банева, старши експерт по природни науки и екология, представляваща д-р Росица Георгиева – началник на РУО-Русе.

"Моите будители" е едно много хубаво име за изложба, която популяризира учениците, завоювали големи успехи от престижни международни състезания и олимпиади. В тях е потенциалът и бъдещето на нашата страна. Радваме се, че изложбата е в Русе, а мястото й е точно в Русенския университет, като много хора ще имат възможност да я разгледат.

каза акад. Белоев.

 

Ректорът на университета подчерта, че е чест и удоволствие да сме домакини на тази изложба.

Академичният състав на Русенски университет е участвал много активно в подготовката на националните отбори за международните олимпиади по природни науки. Един от медалистите от международната олимпиада по лингвистика през 2016, 2018 и 2019 г. е Цветелина Стефанова, която по настоящем е студент в Русенски университет в специалност Компютърни системи и технологии и е днес тук сред нас. Петър Събев, медалист в международната олимпиада по информатика , е учил като студент и докторант в катедра Информатика и защити докторска степен към същата катедра.

заяви проф. д-р инж. Кангалов.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА


Изложбата може да бъде разгледана във фоайето на Русенския университет "Ангел Кънчев" до 21 май.

За 2023 година от всички международни, европейски и балкански олимпиади и състезания българските олимпийци по природни науки са спечелили 90 медала - 17 от тях са златни, 32 сребърни и 41 бронзови.

В Олимпийските отбори по природни науки за миналата година участват 3 ученици и един ръководител от Русе, които са спечелили 3 медала за България – 1 златен и 2 бронзови. Това са:

  • Константин Георгиев, Математическа гимназия „Баба Тонка“– златен медал от Международната олимпиада по лингвистика
  • Елена Йорданова, Математическа гимназия „Баба Тонка“ – бронзов медал от Международната олимпиада по астрономия
  • Красимир Станков, Математическа гимназия „Баба Тонка“ – бронзов медал от Международната олимпиада по астрономия
  • Ръководител: доц. Пламенка Христова, Русенски университет – ръководител на Националния момичешки отбор по информатика за Европейската олимпиада по информатика за момичета, където участничките ни спечелиха 2 сребърни и 1 бронзов медал.

Проектът "Моите будители" на ФАНТАСТИКО ГРУП подкрепя каузи и проекти в сферата на образованието и културата и представя личности с изключителни постижения. Инициативата се провежда за трета поредна година, като до този момент са дарени 150 000лв. Русе е осмата локация, на която тази година е представена изложбата "Моите будители".

Автор на фотографиите в проекта "Моите будители" е фотографът Костадин Кръстев-Коко.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Последно променена в Петък, 10 Май 2024 17:24