В Русенски университет се проведе 25-ата Международна научна конференция COMPSYSTECH'24

By 17 Юни 2024
Най-добрите доклади бяха отличени с кристален приз BEST PAPER. Най-добрите доклади бяха отличени с кристален приз BEST PAPER. Снимка: Русенски университет "Ангел Кънчев"

На 14 юни в зала "Сименс" на Русенски университет "Ангел Кънчев" беше открита 25-ата Международна научна конференция COMPSYSTECH'24.

Заседанията на научните сесии продължиха на 15 юни (събота). Бяха представени 42 доклада на учени от 19 държави: Йордания, Канада, Киргизстан, Турция, Финлания, Мозамбик, Португалия, Грузия, Туркменистан, Казакстан, Нидерландия, Виетнам, Гърция, Румъния, Албания, Великобритания, Словакия, Испания и България.

Организатори на конференцията са Министерството на образованието и науката на Република България, Съюзът по автоматика и информатика "Джон Атанасов" и Русенският университет "Ангел Кънчев".

Участниците в конференцията бяха поздравени от ректора на университета проф. д-р инж. Пламен Кангалов, който отбеляза важното значение на форума, неговата популярност и високото му ниво.

Радваме се, че конференцията CompSysTech е вече утвърдена и става все по-популярна в страната и чужбина. Фактът, че днес участват присъствено и онлайн учени от 19 държави, е достатъчно красноречиво доказателство за това. Друго доказателство за притегателната сила и нивото на конференцията е фактът, че повече от 17 години докладите, изнесени на CompSysTech, се публикуват във виртуалната библиотека на Асоциацията по компютри - най-авторитетната международна организация в областта на компютинга и се индексират от SCOPUS.

подчерта в приветствието си ректорът.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА

Поздравителен адрес беше получен и от Председателя на Съюза по автоматика и информатика "Джон Атанасов" проф. д-р инж. Коста Бошнаков.

Конференцията беше открита с музикално изпълнение на флейта от гл. ас. д-р Петя Стефанова, а към нея се присъедини и роботът Сана със своя танц.

С доклади в пленарната сесия участваха доц. Канделария Гоя от Университет Ла Лагуна, Испания; доц. Антонио Мендес от Университет на Коимбра, Португалия; и проф. д-р Мая Димитрова от Институт по роботика – БАН.

Най-добрите доклади бяха отличени с кристален приз BEST PAPER. Призовете и грамотите връчиха зам.-ректорът по международно сътрудничество доц. д-р Галина Иванова и проф. д-р Цветомир Василев – председател на програмния комитет на конференцията.

По идея на акад. Петър Кендеров в работата на конференцията всяка година участват с доклади и ученици, които са се изявили и вече имат определени постижения в областта на компютинга. Два от докладите на ученици от Математическата гимназия "Баба Тонка" бяха отличени с кристален приз BEST PAPER. Ръководител на учениците е г-жа Сюзан Феимова.

Повече информация можете да намерите в сайта на CompSysTech.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Последно променена в Понеделник, 17 Юни 2024 17:12