ВИДЕО: "Зеленият сертификат" за обектите в сферата на туризма притеснява бранша в Русе

By 13 Октомври 2021 Прочетена 2168 пъти 0

Евентуалното въвеждане на "зелен сертификат" за посещения на обекти в сферата на туризма сериозно притеснява бранша в Русе.

Ресторантьори и хотелиери се опасяват, че ако това стане задължително, не само че част от персонала ще напусне, но и ще търпят още по-големи загуби, заради отлива на клиенти.

И без сертификат за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест, намирането на кадри за ресторанти и хотели е изключително трудно заради несигурността в бранша, заяви за Новините на телевизия КИС 13 Мая Русанова, която е собственик на хотел в Русе.

Тя е убедена, че ако се въведе "зелен сертификат" като изискване към обектите в сферата на туризма, това ще доведе до допълнителен отлив на кадри. А изискването за подобен документ, който да касае посетителите може да се окаже дори още по-трудно изпълнимо.


Евентуалното въвеждане на зелен "зелен сертификат" пряко сектора и предвид това, че няма адекватна финансова подкрепа от държавата, която да е подходяща за бранша. 

Това, което притеснява бизнеса в сектор "Туризъм" е изискването за спад в приходите не по-малко от 40% през месеца, за който се предоставя подкрепата спрямо същия период през 2019 година.

Въпреки слабите приходи заради пандемията, в момента браншът се товари допълнително и от високите цени на електроенергията. Само за септември, хотелът на Мая Русанова е работил с пълняемост от 11%, а сметката за ток е надхвърлила 6000 лева.

Вижте повече по темата в репортажа на КИС 13.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Сряда, 13 Октомври 2021 15:21
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net