Кметът на Сливо поле проведе работна среща с делегация от румънската община Малу

By 20 Юни 2023
Кметът на Сливо поле проведе работна среща с делегация от румънската община Малу Кметът на Сливо поле проведе работна среща с делегация от румънската община Малу снимка: Община Сливо поле

Днес в община Сливо поле се състоя работна среща с делегация от община Малу, окръг Гюргево, ръководена от кмета на общината г-н Жанта Мирел.

На срещата беше обсъдена възможността за подготовка на съвместен проект по програма за трансгранично сътрудничество "ИНТЕРРЕГ VI A" Румъния - България.

Проектът ще бъде насочен към ос 2.7. "Подобряване на защитата и опазването на природата, биоразнообразието и зелената инфраструктура и намаляване на всички форми на замърсяване". 

Основната дейност ще бъде насочена към опазване на билковото биоразнообразие и употребата на билкови ресурси в различни сектори. 

Предвижда се обособяването на билков център в сграда на община Сливо поле в село Бръшлен. 

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА


Центърът ще включва различни помещения за обучение и практически упражнения, като например: зали за практика , билков кабинет, кабинети за аромотерапия, за създаване на скулптура от растения, за керамика, кът за изследване на билки, градина за билки и т.н.
 

Там ще се провеждат различни видове курсове и обучения, свързани с билковите растения, тяхното отглеждане, добиване на етерични масла и други продукти, както и използването им в медицината, козметиката и други области. 

Страните се договориха да проучат възможността за подобни дейности в община Малу, както и вида на проекта-инвестиционен или предназначен за приложение на меки мерки. 

След постигане на съгласие, партньорите да пристъпят към подготовка на проектното предложение, имайки предвид, че община Сливо поле е в напреднала фаза, включително изработката на идеен инвестиционен проект.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Последно променена в Вторник, 20 Юни 2023 17:08