Проект за над 1 милиона лева ще осигури енергийна независимост на 3 сгради в община Сливо поле

By 05 Юли 2024
Сумата е осигурена по Програмата за развитие на селските райони. Сумата е осигурена по Програмата за развитие на селските райони. Снимка: Областна администрация - Русе

Проект на стойност от 1 098 000 лева с ДДС ще осигури пълна енергийна независимост на 3 общински сгради в Сливо поле, стана ясно от среща между кмета на Общината Валентин Атанасов и областния управител на Русе Драгомир Драганов.

Сумата е осигурена по Програмата за развитие на селските райони. Финансирането е 100% държавно, като по проекта се предвижда изграждането на три фотоволтаични системи на покривите на училищата в Сливо поле и Ряхово, както и на сградата на Общината. Целта е генерираното електричество да покрива напълно годишната консумация на ток в сградите. Очаква се мощностите да заработят до края на тази година.

По думите на Драганов реализирането на подобни проекти е ключово за развитието на региона, защото поетапното реализиране на такива инфраструктурни подобрения ще доведе до много по-висока енергийна ефективност, каквато е и целта на Европейския съюз. Областният управител прикани представителите на местните администрации да бъдат по-активни при кандидатстването по европейски проекти и също така да се възползват от възможностите на Националния план за възстановяване и устойчивост.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА

В срещата, на която участваха още главният секретар на Областната администрация Ирена Тодорова и експерти от институцията, бяха обсъдени и дейностите по подобряване на инфраструктурата в по-малките населени места. От разговорите стана ясно, че в момента се извършват ремонти на 20 улици в почти всички населени места от общината. Обсъдена беше кампанията по прибиране на ечемик и пшеница, като към момента добивът е доста добър и е около 700 кг/дка.

Кметът Валентин Атанасов представи и културния календар на Сливо поле, като в периода 12 – 18 август се предвижда да е кулминацията на събитията. Тогава е и празникът на общината, като всяка вечер ще бъдат канени различни топ изпълнители от цялата страна.

За ползотворната съвместна дейност при изпълнението на държавната политика и развитието на местната общност Атанасов беше удостоен с грамота от областния управител.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Последно променена в Петък, 05 Юли 2024 16:14