100-годишният Якуб е единственият жив фронотовак в търговищкото село Голямо Соколово

By 24 Юни 2019 Прочетена 7607 пъти 0
Тъй като обича да разказва истории за миналото, има голям принос в издаването на книга за Голямо Соколово Тъй като обича да разказва истории за миналото, има голям принос в издаването на книга за Голямо Соколово снимка: КИС 13

100-годишен дядо е последният останал жив фронтовак в търговищкото село Голямо Соколово.

Въпреки пределната си възраст, допреди една година Якуб Якубов е бил ходжа в селото. Тъй като обича да разказва истории за миналото, има голям принос в издаването на книга за Голямо Соколово.

Дядо Якуб е от село Голямо Соколово, цял живот е работил като земеделец, баща е на 6 деца, надживял е две от тях. До преди дни е карал кола, но след едно произшествие синът му я е продал.

Столетникът е дружал със всички в селото, крива дума на никого не е казвал, но такава и за себе си не е чувал.

Бай Якуб е най-авторитетният човек в селото, който познавам. Спокоен е, не съм го виждала да повишава тон, не се е карал с никого, със съселяните си, всички го обичат, беше дълги години ходжа в селото, преди една година сам се отказа. Редовно идва на изборите без придружител, даже до скоро караше кола. Виждам го често из селото. Обича да разказва истории за миналото, даже има голям принос в издаването на книгата за село Голямо Соколово.

каза кметът на село Голямо Соколово Алиме Ахмедова
Юбилярът има единствено проблем със слуха, но помни много истории от живота си. Помни дори и това, че през 1975 година срещу 50 стотинки от държавна лотария е спечелил кола "Волга", кара я над 30 години.

Метли работих, занимавах се, в София отивах да продавам, само да изкараме хляба.

разказва Бай Якуб

От всички спомени обаче бай Якуб най – обича да разказва за фронта, гордее се с медалите, с които е удостоен, бил е пленник на немците.

Или ще убиеш, или ще те убият, войната е така. 41-ва година Цар Борис от Германия с ковчег дойде, Хитлер го уби. Не даде, България беше към Русия.

споделя още Якуб

Столетникът получи поздравление и подарък и от кмета на община Търговище д-р Дарин Димитров.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Понеделник, 24 Юни 2019 16:18
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net