143 години Свободна България: Как отбеляза празника Търговище /ВИДЕО/

By 03 Март 2021 Прочетена 2214 пъти 0

Днес честваме 143 години от Освобождението на България от Османско владичество.

На този ден през 1878 година в Истанбул е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя, с който се слага край на войната и се създава Третата българска държава.

Днес отдаваме почит на героите, които са се жертвали за Свободата на България. По случай националния празник в цялата страна бяха поднесени венци и цветя.

С празнично шествие в Търговище отбелязаха 143 години от Освобождението на България от Османско владичество. Пред паметника на българо-руската дружба бяха положени венци и цветя.


Над 200 души се включиха в инициативата "Движение с патриотично стихотворение" в Търговище. Всички те преминаха маршрута от централната алея в парка "Борово око" до паметника на българо-руската дружба. По пътя си те събираха и рецитираха строфи от патриотични български стихотворения. Сред тях са "Българският език", "Опълченците на шипка" и "Де е България" на Иван Вазов.

Най-възрастният участник в инициативата бе 70-годишен мъж, а най-малкият – момиченце на годинка и половина. Всички, които успешно преминаха маршрута, получиха тематичен за празника подарък.

Честването на 143-та годишнина от Освобождението завърши пред паметника на българо-руската дружба. Под звуците на патриотични маршове, изпълнени от Духовия оркестър към Община Търговище, бяха поднесени десетки венци и цветя в памет на загиналите за Свободата на България.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Сряда, 03 Март 2021 15:57
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net