Античният град Мисионис става oбщинска собственост

By 26 Юни 2017 Прочетена 1984 пъти 0

Стартира процедура за издаване на акт за собственост на ранновизантийския и средновековен град Мисионис край Търговище.

Тази седмица се очаква междуведомствена комисия да посети обекта, за да изготви предложение за промяна на статута и прехвърлянето на обекта за стопанисване от Община Търговище. Тя ще изготви предложение за определяне на режим за териториалния обхват и предписания за опазване на недвижимата културна ценност.

След това ще се премине към стартиране на процедура за прехвърляне на собствеността от държавна в общинска, както и промяна на статута на Мисионис от местно в национално значение. Това ще осигури защита от най-висока степен на археологическия обект.

Междуведомствената комисия се сформира от Министерството на културата след постъпило искане от кмета на община Търговище д-р Дарин Димитров. В него е посочено, че Мисионис попада в обхвата на горска територия и е държавна частна собственост. Това възпрепятства възможностите за кандидатстване по европейски програми и проекти за развитие на потенциала на крепостта и инфраструктурата около нея.

Прехвърлянето на обекта на Община Търговище ще позволи създаването на план за развитието и популяризирането на Мисионис.

Въпреки ограниченията, археологическата дейност не е прекъсвана от 2003 насам. Тя се финансира от бюджета на местната администрация и бизнесмени. Археолозите продължават да откриват все нови факти за  живота вс редновековния град. 

За тази година от бюджета на Общината са предвидени 35 000 лева за продължаване на разкопките и проучванията на Мисионис. 

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net